Are aproape 17 ani şi idei bune de schimbat lumea. Are gânduri şi ţeluri care ar putea, de fapt ar trebui, să inspire lideri, oameni politici, părinţi şi profesori.
Creşte frumos şi învaţă la Hunedoara, înconjurată de toate ingredientele universului de adolescent, dar şi de valori, modele şi preferinţe actual-romanesti şi pe termen lung inutile.
Este Loredana Bianca Aspru, tânăra elevă care a pornit să deschidă un drum nou tinerilor din România. Proiectul ei îşi propune simplu să ne arate, "Problemele ţării văzute prin ochi de copil", în lansarea unui nou curent educaţional pentru dezvoltarea spiritului de iniţiativă şi implicarea tinerilor în probleme societăţii.
Pentru că ei au multe de spus şi pentru că "a sta doar şi a ne plânge de ceea ce considerăm nedrept, fără a încerca să schimbăm ceva, ne fură dreptul de a mai întreba de ce nu ne este mai bine. Mă ghidez după ideea că nepăsarea omoară spirite iar implicarea le creşte, aşa cum îmi place mie să spun, căci la urma urmei nu ne putem plânge de destin atâta timp cât nu am încercat să facem nimic ca să îl schimbăm. Sunt o fată obişnuită, cu defectul sau calitatea de a încerca să mă exprim după cum gândesc şi de a schimba ce nu mi se pare ok".
Pe modelul interpelărilor parlamentare, Loredana invita elevi din toată ţara să aibă, pentru o zi, un rol de conducere în România, să discute despre problemele majore ale ţării, aşa cum le identifica ei, dar mai ales să ofere soluţii şi strategii.
Într-o efervescenţă care ar fi atât de utilă raţionamentelor greoaie care ne conduc, Loredana a pus pe hârtie, disciplinat, ca un adevărat manager de proiect, etapele, oamenii, activităţile şi nevoile acestei iniţiative. Şi n-a aşteptat prea mult.
Problemele ţării prin ochi de copil este un proiect educaţional care urmează să se deruleze la nivel naţional, cu scopul de a