Matematicianul şi scriitorul român Bogdan Suceava locuieşte de aproape 14 ani pe pământ american. Profesor la California State University Bogdan Suceava este unul dintre puţinii români care au emigrat peste Ocean şi care continuă să urmărească cu atenţie ceea ce se întâmplă în ţara sa natală. Iar multe dintre subiectele care ajung în cărţile sale se inspiră din realitatea românească.
Profesorul de matematică a debutat în literatură la începutul anilor '90, cu volumul de proză scurtă, "Teama de amurg". Au urmat alte zece titluri, cel mai cunoscut fiind volumul "Venea din timpul diez" (2004). Ultimul său volum este "Vincent nemuritorul" (2008).
Recent, a realizat un turneu de promovare în România pentru cea de-a doua ediţie a romanului "Venea din timpul diez", de la Polirom, apărut în aprilie 2010.
Voci pentru România: Care a fost contextul şi motivul plecării din România?
Bogdan Suceava: Hotărârea de a pleca din România a avut mai multe etape. Inițial, mi-am dorit să plec doar temporar, pentru a-mi continua studiile. Luasem toate cursurile posibile în București în domeniul geometriei diferențiale, și simțeam că aveam nevoie de mai mult. Am făcut cu totul șase ani de cursuri la București, cinci până la licență și un an de master. Și mai era ceva.
Tensiunea din România de atunci. Pentru multă vreme am urmărit realitatea politică din România și am așteptat ca lucrurile să se mai liniștească și să se stabilizeze. Idealul meu ar fi fost să lucrez într-un loc lipsit de conflicte, și Universitatea București în perioada aceea nu era deloc un loc lipsit de tensiuni. Am plecat în vara lui 1996 pentru a studia geometria diferențială la Michigan State University, cu profesorul Bang-Yen Chen. Nu mi-am dorit să merg în altă parte, ci neapărat la această universitate. Astfel, a fost o opțiune precisă, pur universitară, pentru că dor