Consorţiul Lukoil Overseas - Vanco International şi asocierea Melrose Resources - Petromar Resources au câştigat dreptul de a explora şi exploata perimetre petrolifere în sectorul românesc al Mării Negre.
Sectoarele se află pe suprafaţa câştigată la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga în februarie 2009, a anunţat Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Agenţia a organizat, începând din toamna trecută, a zecea rundă de concesiuni a unor petrimetre petrolifere, inclusiv cele maritime câştigate de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.
Ofertele au fost evaluate la data de 30 iunie. Astfel, Lukoil şi Vanco şi-au adjudecat două dintre cele cinci perimetre câştigate la Haga, la fel ca şi consorţiul Melrose-Petromar, iar un perimetru a rămas liber. De asemenea, Petro Ventures a câştigat un perimetru pe mare, dar care se află în apropierea ţărmului şi nu face parte din suprafaţa câştigată la Haga.
De remarcat este faptul că nu au fost declaraţi câştigători nici ExxonMobil, a doua mare companie petrolieră din lume, nici Repsol, un gigant europen în domeniu, nici companiile locale care au participat la licitaţie, respectiv Petrom, Rompetrol şi Romgaz. De asemenea, pe lista câştigătorilor figurează Chevron, care va concesiona trei perimetre terestre în Dobrogea, pentru care a concurat cu un altă mare companie, Total.
Totodată, ungurii de la MOL şi-au adjudecat trei perimetre în vestul ţării, în asociere cu Expert Petroleum. Au mai fost concesionate alte nouă perimetre în Depresiunea Panonică societăţilor Audax Resources, Avere Energy, Clara Petroleum, Moesia Oil&Gas şi Universal Premium.Urmează negocierea acordurilor petroliere şi legiferarea lor prin Hotărâri de Guvern, estimate să intre în vigoare la începutul anului viitor.