Daca ai un caine, aproape sigur ti s-a intamplat sa te amuzi vazand ca, uneori, atunci cand doarme, da din labute de parca ar alerga de zor spre un loc anume. Putini stiu insa ca acestia chiar viseaza, in special in legatura cu experiente traite.
In urma unor mai multe cercetari, specialistii au ajuns la concluzia ca atat cainii cat si pisicile au o activitate cerebrala destul de intensa in timpul somnului, aproape la fel ca si oamenii.
Profesorul Matthew Wilson, din cadrul MIT's Picower Institute for Learning and Memory din Cambridge, citat de consumer.healthday.com, spune ca acest fapt se explica prin asemanarile care exista la toate vertebratele si mamiferele, in ce priveste hipocampusul (o parte a creierului care are legatura cu memoria).
Cum sa iti controlezi visele
Astfel, la fel ca si oamenii, cainii trec prin mai multe etape atunci cand dorm, determinate de stadiul de profunzime al somnului, ajungand si la cea cunoscuta sub denumirea de REM (rapid eye movement - miscarea rapida a ochilor), in timpul careia se petrec predominant visele. Acestea apar si in somnul NREM (non-rapid eye movement, in care nu exista miscari rapide ale ochilor), insa sunt mai mult instantanee cu experiente traite in ziua respectiva.
In schimb, in somnul REM visele dureaza mult mai mult si isi au radacinile in trairi simtite cu saptamani, luni, chiar si ani in urma.
La oameni, stadiul REM se repeta la aproximativ 90 de minute in timpul somnului, iar la pisici la fiecare 25 de minute.
Visele si interpretarile lor
Dupa realizarea unor studii, psihologul Stanley Coren, autor al mai multor carti, printre care se numara si volumul How Dogs Think: Understanding the Canine Mind (Cum gandesc cainii: Intelegerea mintii canine), a ajuns la concluzia ca, la caini, frecventa si durata viselor este determi