Colaborarea strânsă cu medicul de familie ne ajută să depistăm eventualele probleme de sănătate încă din fazele incipiente. Persoanele tinere, fără probleme evidente de sănătate, trebuie să meargă la medic o dată pe an. Recomandarea vine cu ocazia Zilei Medicului de Familie, care a fost marcată ieri.
Medicul de familie asigură prima linie de comunicare între pacient şi lumea medicală. El este cel care ne evaluează şi ne monitorizează starea de sănătate şi, în acelaşi timp, ne cunoaşte antecedentele personale şi familiale de boală.
„Medicul de familie îşi cunoaşte pacientul mai bine, poate integra informaţiile pe care le are despre el, atât pe cele medicale, cât şi pe cele sociale, ajutându-l să găsească o soluţie adaptată problemelor sale", completează medicul de familie Călin Ciubotaru, din Bucureşti.
Încrederea şi comunicarea, esenţiale
Fiecare persoană trebuie să discute deschis cu medicul de familie despre simptome, fie că este vorba despre probleme fizice, fie despre tulburări psihice, despre oportunitatea realizării unor investigaţii şi despre cea mai indicată unitate medicală pentru efectuarea acestora.
„Este foarte important ca pacienţii să stea de vorbă deschis cu medicii de familie. Aceştia sunt primii care pot depista cazurile de somatizare a depresiei şi a anxietăţii, de exemplu. Medicii de familie ar trebui stimulaţi pentru realizarea unor teste de screening pentru pacienţii lor, cu întrebări care pot duce la depistarea din timp a simptomelor bolii psihice", subliniază Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru la Spitalul Psihiatric din Câmpulung Moldovenesc.
„Relaţia de colaborare pacient-medic de familie este una de durată, pentru toată viaţa, şi este foarte important ca pacientul să simtă că poate avea încredere în medicul său, că îi poate vorbi deschis. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie să-şi caute un a