Ilie Moromete, celebrul si autenticul personaj al lui Marin Preda, avea o pasiune pentru politica si pentru presa scrisa. In "Poiana lui Iocan" se discutau cu inflacarare subiectele politice fierbinti ale perioadei interbelice. Fiecare participant la discutia din poiana avea simpatiile lui fata de partidele politice.
Aceste discutii, care se tineau in acest loc dintr-un sat teleormanean, aveau scopul de a crea controversa, dispute in contradictoriu, iar totul sa mearga pana la un punct in care unul dintre participanti sa-si convinga partenerii de discutie ca varianata lui este cea mai buna. Acesti tarani ai lui Marin Preda incercau sa-si lege sperantele de un viitor politic care sa le dea alte perspective sociale.
Moromete muncea pamantul boierilor pe o nimica toata. "De la grau imi raman si paiele", se consola el atunci cand i se puneau intrebari referitoare la conditiile in care s-a angajat sa lucreze pamantul propietarilor de terenuri din acea perioada. De aceea facea Moromete politica si incerca sa se implice cat mai mult in a-i convinge si pe altii sa faca la fel ca el si sa aleaga oamenii care la un moment dat le vor da sansa sa nu se mai multumeasca doar cu paiele.
Taranimea romaneasca, populatia rurala, a trecut destul de brusc de la paiele comuniste la grauntele capitaliste, traduse prin reimpropietarirea oamenilor de la sate. Primind pamantul inapoi, batranii ajunsi la varsta de pensie au trecut la primele masuri. Dupa cum vazusera ei ca se facea inainte si dupa razboi, si-au cumparat cai, carute si au scos de prin podurile caselor pluguri, grape si alte acesorii necesare muncii campului. Calul, plugul si caruta, acestea erau reperele muncii campului pentru taranul roman.
"Baietii destepti" de atunci au participat, ca si acum, la diverse licitatii pe la fostele CAP-uri si au devenit propietari de tractoare si