Egemen Bagiş explică succesul economic turc: investiţii în producţia industrială, educaţie, inovare, infrastructură. El detaliază de ce consideră că ţara sa trebuie primită în Uniunea Europeană.
Turcia este a şasea economie a Europei şi a patra din punctul de vedere al mărimii forţei de muncă. Dar povestea aderării Turciei la Uniunea Europeană este una lungă şi plină de obstacole. Cererea de aderare a fost depusă în 1963, dar negocierile au început de-abia în 2005.
Mai citiţi şi:
Comentariu Ovidiu Nahoi: De unde a scos Boc proiectul modificării Constituției?
Dintre toate statele candidate, Turcia a fost singurul în jurul căruia s-a purtat o dezbatere lungă şi intensă vizând vocaţia sa occidentală, deşi este membru al NATO din 1952. Egemen Bagiş, 40 de ani, este negociatorul-şef al Turciei cu Uniunea Europeană, cu rang de ministru în guvernul de la Ankara. El îşi prezintă ţara drept un membru de drept al familiei europene şi explică de ce consideră că aderarea Turciei este în avantajul Europei.
Ovidiu Nahoi: Domnule ministru, Turcia se află în plin proces de negociere a aderării la Uniunea Europeană, dar, în acelaşi timp, discuţiile despre vocaţia europeană a Turciei se poartă, în Europa, pe diferite tonuri. Dumneavoastră cum receptaţi această situaţie?
Egemen Bagiş: Dar noi suntem parte a familiei europene! Suntem parte a tuturor organizaţiilor europene: de la Consiliul Europei la UEFA, de la Banca Europeană de Investiţii la Eurovision şi aşa mai departe. Cu o excepţie: Uniunea Europeană. Suntem participanţi la toate iniţiativele europene şi vom fi şi membri ai Uniunii Europene. Problema nu este dacă. Problema este când.
Ion M. Ioniţă: Totuşi, nimeni nu ştie când se vor termina negocierile şi când veţi adera. Dumneavoastră ce plan aveţi în această direcţie?
Planul principal este de a încheia toate schimbările legislativ