Una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii părului, alopecia areata ar putea beneficia de tratament medicamentos în viitorul apropiat.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Columbia, opt gene stau la originea acestei boli autoimune, astfel că problema ar putea fi rezolvată prin terapie genică ţintită.
Alopecia areata afectează aproximativ doi la sută din populaţia globului şi duce la pierderea difuză a părului, potrivit Fundaţiei Naţionale pentru Alopecia Areata din Statele Unite. Afectează atât femeile, cât şi bărbaţii, deşi în cazul acestora din urmă sunt mai frecvente cazurile de alopecie hormonală.
Alopecia, cauze diverse
Există multiple tipuri de alopecie, în funcţie de cauzele care declanşează boala, astfel că nu există un tratament universal-valabil. Deficitul de fier, bolile tiroidei, afecţiunile sistemului imunitar, dar şi bolile dermatologice pot duce la pierderea părului.
De asemenea, stresul şi folosirea unor produse cosmetice neadecvate pot avea acest efect. La bărbaţi, modificările hormonale provoacă alopecie în zona din creştetul capului. În acest caz, implantul de păr este singura metodă de recuperare a podoabei capilare. De obicei, depistarea şi tratarea cauzei duc la oprirea căderii părului şi la refacerea lui.
De la caz la caz, pot da rezultate tratamentele constând în complex de vitamine din grupul B, zinc şi de seleniu, ce combat stresul, dar şi preparatele care stimulează circulaţia sanguină la nivelul scalpului. În aşteptarea terapiei genice, vizita la medic va elimina alte cauze posibile ale bolii.