În timp ce românii îşi părăsesc satele şi se mută la oraş sau în alte ţări, străinii îşi investesc agoniseala de-o viaţă în casele ţărăneşti de la noi. I-am găsit pe trei dintre ei la Biertan, o comună aflată la doar 30 km de punctul zero al României şi în care poluarea este zero: o italiancă, o nemţoaică şi o olandeză care au investit zeci de mii de euro în pensiuni.
Copşa Mare
Giovanna Bassetti este din Italia şi a cumpărat prima casă în satul Copşa Mare, din comuna sibiană Biertan, în 2006. Acum are vreo opt, toate transformate din locuinţe aproape abandonate în superpensiuni rurale, şi vine în România cu soţul şi cu cei doi copii ai lor ori de câte ori are ocazia. “La început, am fost nevoită să stau mult timp în România. Trebuia să supraveghez tot timpul echipele care lucrau la restaurarea caselor, ca să fiu sigură că nu vor strica arhitectura. Am investit foarte mult, dar am reuşit să conserv tradiţia. Nu am modificat nimic la faţade, am păstrat vechile ferestre, iar în interior am mobilat cu obiecte tradiţionale”, ne-a povestit Giovanna. Casele oferă însă toate condiţiile: au centrale, apă rece şi apă caldă, canalizare şi aragaze moderne, într-o îmbinare perfectă. O cameră în pensiunile italiencei costă 45 de euro.
www.copsamare.ro tel. 0746.046.200
Biertan
Crista Richter (70 de ani, foto) s-a născut în România şi e considerată un fel de mână de fier în comunitatea săsească, pentru că nu există să-şi propună ceva şi să nu poată face. Împreună cu un austriac, ea a amenajat în Biertan pensiunea Dornroschen, având drept model povestea “Frumoasa din pădurea adormită”. “Aici a fost cândva o grădiniţă de vară pentru copiii localnicilor nevoiţi să meargă la câmp, să muncească. După o vreme însă, nu au mai fost copii, iar spaţiul se părăginise. Atunci am amenajat aici, împreună cu un austriac, o pensiune cu nume de poveste, pe care