Vreţi să vă simţiţi ca pe platoul de filmare a unei producţii SF? Faceţi o excursie la Fântânele, judeţul Constanţa. Aici se construieşte cel mai mare parc eolian din Europa. Compania cehă CEZ este aproape de finalizarea primei ferme eoliene din ţara noastră. 115 turbine sunt deja ridicate.
În mai puţin de un an, faţa comunei Fântânele din judeţul Constanţa s-a schimbat total. Câmpurile cultivate cu grâu, rapiţă şi floarea soarelui nu mai sunt o întindere anostă. Vântul care înclină brutal spicele a adus noi personaje: 115 turbine eoliene-gigant sunt acum stăpânele locului. 20 dintre ele funcţionează deja şi produc 50 de MW, de două ori mai mult decât energia eoliană pe care o genera România până acum.
VEZI AICI GALERIE FOTO
Parcul din Fântânele va fi gata în septembrie, când 139 de turbine vor fi instalate şi puse în funcţiune. Proiectul se va extinde anul viitor în comuna alăturată, Cogealac, astfel că, atunci când toate cele 240 de turbine vor fi funcţionale, ferma va fi cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Morile de vânt de aici vor produce 600 de MW de electricitate, aproape cât un reactor nuclear de la Cernavodă, suficient pentru a alimenta 650.000 de locuinţe, adică 8% din totalul consumatorilor casnici din România.
Ventilatoare uriaşe
Ca să ajungi la Fântânele, de la Constanţa ia drumul Deltei, iar după vreo 50 de kilometri la orizont se vor ivi nişte forme albe, ciudate, pe care nu le vei recunoaşte uşor dacă nu ai călătorit prin ţări precum Danemarca, Olanda sau Germania. Pe măsură ce te apropii, vei simţi că păşeşti pe un soi de platou de filmare a unei producţii SF, unde tehnologia futuristă este personajul principal.
Atunci când stai la baza turnului înalt de 100 de metri, vei realiza cât de mic eşti în faţa gigantului care abia poate fi cuprins cu privirea. Nacela din vârful turnului, care cântăreşte 8