Administraţia de la Washington a alocat sute de miliarde de dolari pentru redresarea economiei. Analiştii spun că cea mai mare economie din lume se îndreaptă cu paşi repezi către cea de-a treia mare criză. Sursa: Reuters
Paul Krugman, câştigător ale premiului Nobel pentru economie, a avertizat că Statele Unite au intrat în fazele iniţiale ale celei de-a treia crize, ca urmare a politicii inadecvate de acordare a stimulilor fiscali şi monetari şi a creşterilor record a deficitului bugetar, potrivit Fox News. Krugman critică administraţia Obama deoarece ţintele sunt fixate pe termen scurt.
Dacă modul de abordare a problemelor cu care se confruntă economie nu se va schimba, economia SUA va intra într-o lungă criză. De aceeaşi părere este şi analistul Gerald Celente, care a prezis că economia americană va trece prin "Marea criză din 2010", potrivit presei de peste ocean.
Alţi economişti repurtaţi, cum este cazul lui Ron Paul şi al lui Peter Schiff, apreciază că trebuie impuse o serie de măsuri de austeritate pe termen scurt, care să prevadă, printre altele, reducerea cheltuielilor publice, echilibrarea bugetului sau creşterea ratei dobânzii de politică monetară.
Preşedintele american Barack Obama şi preşedintele Rezervei Federale, Ben S. Bernanke, au declarat în cursul acestei săptămâni că, în timp ce pieţele financiare şi economia îşi revin, guvernele din întreaga lume trebuie să facă tot ceea ce le stă în putinţă pentru a promova creşterea economică şi întărirea legislaţiei.
"Observăm că economia îşi revine, iar motoarele creşterii sunt reprezentate de câteva sectoare interesante, ca industria. Dar trebuie să ţinem cont de faptul că mai avem multe de făcut. Trebuie să ne preocupăm de cele 8 milioane de slujbe pierdute în ultimii 2 ani şi trebuie să impulsionăm creşterea economică, pentru a-i trimite pe aceşti oame