Galaţiul este prioritatea numărul unu în lupta cu inundaţiile, a declarat Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor. La Galaţi, situaţia a devenit critică după ce nivelul Dunării a continuat să crească depăşind cu mult cota de inundaţie şi cu 11 centimetri cota istorică înregistrată la inundaţiile din 2006 (661 de centimetri).
De câteva zile, prin digul de beton care apără partea de jos a municipiului Galaţi (numită neoficial delocalnici Valea Oraşului), pătrunde apa, infiltraţiile fiind de la o zi la alta mai abundente. Acestea au şubrezit structura digului, în special la bază, iar apa Dunării a ajuns la buza acestuia şi exercită o presiune din ce în ce mai mare existând riscul ruperii digului.
VEZI AICI GALERIE FOTO
Într-o astfel de situaţie ar fi inundat un areal în care locuiesc peste 8.000 de gălăţeni şi ar fi produse pagube uriaşe economice având în vedere că zona este puternic industrializată.
Un motiv comic al inundaţiilor: Ceauşescu a ridicat diguri pe un singur mal al Dunării, iar de amenajarea celui de-al doilea a uitat
În această zonă sunt amplasate următoarele unităţi industriale: Portul Docuri, Şantierul Naval „Damen", Vama, Comcereal, Fabrica de ulei „Prutul", Laminorul de tablă şi altele. De asemenea, ar deveni inutilizabil Spitalul CFR unul dintre cele mai moderne din oraş, recent reabilitat.
Se va înălţa un dig lung de 4,5 kilometri şi înalt de 1,5 metri.
Având în vedere riscul foarte mare, ieri s-au reunit la Prefectura Galaţi Comandamentul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă la care au participat miniştrii Administraţiei şi internelor, Mediului, precum şi reprezentanţii instituţiilor implicate în gestionarea situaţiilor de calamitate.
Referitor la evoluţia situaţiei de la Galaţi, Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că sunt luate în consider