Ca să nu îşi piardă clienţii pe partea de economisire, bancherii vin cu un nou val de creştere a dobânzilor la depozite care să compenseze introducerea, de la 1 iulie, a impozitului de 16% pe veniturile din dobânzi ale persoanelor fizice.
Dobânzile la depozitele în lei - cel puţin la cele promoţionale- urcă din nou spre 7% pe an, bancherii pregătindu-se astfel şi pentru aşteptata creştere a inflaţiei după majorarea TVA, spre 7%-8% la sfârşitul anului.
Depozitele ar trebui să aducă clienţilor dobânzi uşor mai mari decât inflaţia, astfel încât să aibă un câştig moderat şi în termeni reali. Cei care doresc câştiguri consistente trebuie să îşi asume şi riscuri mai mari, cum presupun plasamentele în fonduri de investiţii sau direct în acţiuni pe piaţa de capital.
Dacă în primele luni de anul acesta dobânzile la depozite au scăzut agresiv, în ultimele săptămâni tendinţa pare să se fi inversat, multe bănci preferând să plătească mai mult pentru resursele atrase decât să piardă din clienţi. Perspectivele de creştere a inflaţiei ar putea descuraja, de asemenea, economisirea.
De exemplu, CEC Bank a majorat săptămâna trecută cu 16% dobânzile bonificate la depozite, cel mai mare randament fiind acum de 7,54% pe an la lei şi 3,19% pe an la euro. Banca a majorat doar dobânzile aferente depozitelor cu scadenţa mai mare de trei luni.
Totodată, grecii de la Alpha Bank au reacţionat la măsura de impozitare a dobânzilor, lansând un depozit pe patru săptămâni pentru care dobânzile sunt exprimate net, veniturile promise clienţilor în momentul constituirii depozitului nefiind diminuate de impozit. Dobânda la depozitul pe patru săptămâni este de 7,75% pe an pentru sumele în lei şi 3,75% pe an pentru depunerile în euro.
Banca Românească încearcă să atragă depozite cu scadenţa la patru luni, oferind clienţilor care constituie un depozit până pe 15 iulie o d