Fondul Monetar Internaţional a fost „plăcut impresionat" de rapiditatea cu care Guvernul a mărit TVA şi sugerează că este o măsură mai bună decât tăierea pensiilor.
FMI a pus capăt unei săptămâni de turbulenţe financiare vineri, când a aprobat în unanimitate cea de-a cincea tranşă de împrumut pentru România, cu patru zile întârziere faţă de termenul fixat iniţial. Şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, a precizat că membrii consiliului director al FMI au fost „plăcut impresionaţi" de rapiditatea cu care Guvernul a majorat TVA de la 19% la 24%, ca alternativă la decizia Curţii Constituţionale de a nu aproba reducerea pensiilor. Întrebat dacă primul set de măsuri, care includea reducerea pensiilor, ar fi fost mai adecvat, Franks a răspuns negativ, precizând că Fondul a propus chiar de la ultima vizită în România o majorare de taxe. „Nu, de fapt noi suntem destul de mulţumiţi de actualul mix de politici. De fapt, în timpul ultimei vizite la Bucureşti noi am prezentat Guvernului un pachet de măsuri care includeau creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli. (...) Acum avem măsuri de 1% din PIB pe partea de creşterii veniturilor şi de 1,3% din PIB pe reducerea cheltuielilor, ceea ce este un pachet echilibrat", a explicat Franks, citat de Mediafax.
Inflaţia se dublează
Pe de altă parte, ca urmare a creşterii TVA, FMI a revizuit ţinta de inflaţie pentru 2010 de la 3,5% la 7,9%. Franks a menţionat că FMI se aşteaptă ca impactul creşterii TVA să aibă un singur efect asupra preţurilor, care va dispărea gradual în cursul anului viitor, astfel că nu vor exista presiuni inflaţioniste persistente. Pe de altă parte, Franks a sugerat că FMI nu are încredere în Guvern. „În mod evident, membrii Consiliului Director sunt îngrijoraţi cu privire la continuarea efortului Guvernului de a implementa politicile. Nu este doar o chestiune de a aprobare