Tot mai mulţi elevi caută să se angajeze pe perioada verii pentru a obţine bani de buzunar. Tinerii acceptă orice job ca să nu mai depindă financiar, măcar pe timpul verii, de părinţii lor, ale căror salarii au fost decimate de criză.
Cătălin Roşioru este elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar „Dimitrie Leonida" din Constanţa, dar vârsta nu-l împiedică să muncească în fiecare vară. „Ca să nu mai cer bani părinţilor", explică adolescentul.
El nu s-a dat înlături de la nicio activitate, chiar dacă asta a însemnat bani puţini pentru multă muncă. Cătălin lipeşte afişe, împarte pliante şi se alege, zilnic, cam cu 60 de lei bani de buzunar. Deşi învaţă la o şcoală cu profil mecanic, Cătălin a fost şi ajutor de ospătar. „Acum vând baloane cu heliu şi sunt plătit în funcţie de vânzări. Pentru că este sezon, caut locurile aglomerate din centrul staţiunii Mamaia. Sunt joburi plătite la zi, dar trebuie să mă descurc", spune Cătălin.
Publicitate şi ospătărie
Mai mult, elevul spală vase la restaurantul unui hotel din Mamaia atunci când este solicitat, iar cel mai lung contract pe care îl are este cu o firmă de împărţit pliante publicitare.
„Până încep şcoala, am ce face, iar banii îmi ajung pentru îmbrăcăminte şi să mai ies la un suc cu prietenii. Tata este în şomaj şi ar fi absurd să le cer bani părinţilor pentru micile mele plăceri, mai ales vara, când mă pot descurca şi singur", spune Cătălin. Orlando Drissner este elev în clasa a XI-a şi toată vara prepară sufleuri, ciorbe şi supe delicioase la un restaurant de pe litoral.
„Fac şi practică, mă experimentez, dar şi muncesc", spune tânărul. El şi-a ales această meserie pentru că la un moment dat va fi bănoasă. „Deocamdată, se câştigă mai mult experienţă, mai ales că pe sectorul de bucătărie patronii cer calificare", spune liceeanul. Din acest job, tinerii nu câştigă mai mult de 1.000 de lei pe l