Societatea de administrare a investiţiilor Aviva Investors, parte din grupul financiar omonim şi cu active în administrare de circa 20 mil. lei (4,6 mil. euro), a primit avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru două fonduri mutuale construite după structura indicelui BET şi cea a BET-FI.
Indicele BET este cel mai vizibil de pe Bursa de la Bucureşti, însă până în prezent niciun administrator nu a folosit notorietatea acestuia pentru a atrage investitori.
Prin autorizarea celor două fonduri: AI BET Index şi AI BET-FI Index, portofoliul de fonduri de indici al Aviva se ridică la trei. Primul fond de indice din portofoliul administratorului-XT Index urmăreşte evoluţia indicelui BET-XT şi a fost lansat la începutul acestui an. AI XT Index avea active nete de 0,2 mil. lei la finele lunii mai. Indicele BET-XT cuprinde cele mai lichide 25 de companii de pe Bursă, inclusiv SIF-urile.
Indicele BET, care cuprinde evoluţia celor mai lichide zece companii listate la Bursă, s-a apreciat cu 1% în primele şase luni, în timp ce indicele celor cinci SIF-uri (BET-FI) a pierdut 18% în acelaşi interval.
Pentru investitori, fondurile de indici prezintă avantajul unor costuri mult mai reduse de administrare în comparaţie cu fondurile clasice de acţiuni, având în vedere că puţine fonduri de acţiuni reuşesc să supraperformeze indicilor bursieri. De exemplu, anul trecut trei fonduri de acţiuni au adus randamente mai mari decât aprecierea indicelui BET, în timp ce un singur fond a câştigat mai mult decât BET-FI. Pentru administratori, fondurile de indici reprezintă o formă de management pasiv al portofoliului, axat în principal pe menţinerea ponderilor din indice.
Primul fond de indice lansat pe piaţa locală este BT Index, administrat de societatea BT Asset Management, şi care a ajuns în prezent la active de 18,7 mil. lei. Minimum 75% din acti