O săptămână în continuu, Poliţia Transporturi Feroviare a făcut razii pentru descurajarea cerşetorilor şi blatiştilor. De două ori pe zi, trenurile care soseau dinspre Sighişoara au fost pline cu poliţişti, iar rezultatele au fost vizibile: controlorii au avut şansa să taie bilete, iar cerşetorii au rămas pe peron. Minunea nu va ţine nici trei zile: de azi, copiii, şomerii şi casnicele – majoritatea de etnie rromă - se vor întoarce la întins mâna.
În fiecare zi, la ora 6 şi 25 de minute, sărăcăcioasa gară din Augustin se umple de lume. Mulţimea se împarte în două categorii: navetiştii care şi-au găsit rost de muncă în Braşov şi cerşetorii - care întind mâna prin Braşov. Întrucât casa de bilete nu e deschisă, oamenii se urcă direct în tren. De câteva zile încoace, ei au avut o surpriză. Începând de luni, efective ale Poliţiei Transporturi Feroviare Braşov au declanşat o amplă acţiune de descurajare a cerşetoriei şi blatului pe tren. Vizate au fost trenurile personale care circulau din direcţia Sighişoara şi care sunt parazitate de leneşii societăţii, începând cu Ormeniş şi Apaţa. La vederea oamenilor legii, rromii s-au înghesuit să-şi cumpere bilet - un „obicei prost” pentru ei. „Mergem şi noi cu flori la vânzare, cu ce putem. Acu` merg la Braşov cu sunătoare de vânzare”, ne spune o femeie rromă. „Mergem la muncă în Braşov. Acolo muncesc în Braşov, merg cu trenul şi am abonament. Sunt şi cerşetori, că şi ei trebuie să trăiască. Pe criza asta...”, ne spune un navetist. „Am dat cam 25 de bilete. Ei nu pot să-şi cumpere din staţii, că nu mai sunt vânzători de bilete”, ne spune unul din controlori.
„Când nu e poliţia pe aici noi nu prea ne luăm bilet”
Un bilet din Ormeniş până în Braşov costă puţin peste 5 lei, însă şi aşa, cerşetorii nu dau nici doi bani pe tarifele CFR. Uneori sunt daţi jos în staţia următoare, alteori negociază cu „naşu