Vremea capricioasă din ultimele săptămâni dă mari bătăi de cap viticultorilor buzoieni. Aceştia se văd nevoiţi să repete tratamentele împotriva manei şi a făinării după fiecare ploaie, încercând astfel să crească producţia de struguri.
Sezonul acesta a început prost încă din timpul iernii, când viţa de vie a fost serios afectată de geruri.
„Pe fondul unei producţii diminuate din cauza gerului, acum ne confruntăm şi cu ploile. Vara aceasta ori nu putem intra să facem tratamentele necesare, ori intrăm după fiecare ploaie şi aşa am ajuns să cheltuim până acum cât chletuiam tot anul pentru tratamente”, ne-a declarat Ion Damian, directorul Staţiunii de Cercetare- Dezvoltare Viticolă Pietroasa.
Cantităţi reduse de struguri
Dacă ultimii doi ani s-au arătat destul de bogaţi în producţii viticole, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre anul 2010. Anul trecut producătorii au cules cantităţi foarte mari, care au depăşit 9, 5 tone la hectar şi în plus strugurii au fost de calitate bună datorită căldurii care i-a făcut mai dulci şi parfumaţi.
„Dacă nu venea îngheţul aveam o producţie bună, dar acum şi cu ploile producţia va scădea şi mai mult, estimez că va fi mai redusă cu o treime faţă de anii trecuţi”, a mai adăugat Ion Damian.
Cantităţile însemnate de apă fac ca şi calitatea vinurilor obţinute în această toamnă să fie mai slabă.
„Este prea multă apă pentru viţa de vie, probleme au apărut şi la producţiile de rapiţă pentru că oamenii nu pot intra pe teren că este pământul prea moale, cu siguranţă va fi o producţie mai mică”, ne-a declarat Ştefan David, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Buzău.