Ei îşi găsesc de regulă „jumătăţi de normă“ în turism sau servicii, pentru care primesc maxim 500 de euro lunar.
Cele trei luni de vacanţă sunt pentru unii studenţi lunile în care muncesc cel mai mult. Cristina Botezatu are 25 de ani şi a reuşit să termine facultatea cu banii câştigaţi în lunile de vară peste hotare. Acum pleacă iar în Spania, deoarece doreşte să dea la master, iar povestea se va repeta. Părinţii ei n-au avut bani să-i plătească studiile, aşa că a făcut un an de pauză imediat după liceu.
Atunci a plecat prima oară în străinătate şi a lucrat ca menajeră şi dădacă la familii înstărite din Spania. „M-am întors după un an şi am dat la Economie. Intrasem la «cu taxă» şi trebuia să mă pot întreţine, deoarece am stat cu chirie. Am fost în fiecare vară «afară» ca să-mi strâng banii de taxă, chirie şi mâncare pe timpul facultăţii“, spune Cristina Botezatu.
Muncea în cinci locuri deodată
În felul acesta, tânăra n-a cerut de la părinţii ei nici un ban în toţi aceşti ani. Atunci când a avut nevoie de mai mulţi bani şi-a luat mai multe servicii, mai bine zis jumătăţi şi chiar „sferturi de normă“. Astfel, a lucrat ca menajeră la mai multe case şi ca dădacă la câte două familii.
„La o familie mergeam numai în weekend, când ieşeau părinţii în oraş. Trebuia să am grijă de doi băieţi. Apoi aveam o altă familie la care trebuia zilnic să iau copiii de la şcoală, să-i duc acasă, să le dau mâncare, să fac temele cu ei şi să le fac baie. Asta a fost vara trecută“, spune Cristina.
Deoarece avea timp liber până la orele la care ieşeau copiii de la şcoală, Cristina şi-a găsit de lucru în trei case, unde făcea curat câteva ore pe zi, începând de dimineaţă. Pe lună, reuşea să câştige 800 de euro, din care 200 cheltuia pe chirie şi mâncare, iar 500 punea deoparte.
Prost plătiţi în ţară
Asemenea