Recunoaşterea artiştilor români în ţările vecine se datorează unui bun management, tarifelor mai mici şi calităţii pieselor. Cântăreţii români au început să fie recunoscuţi peste hotare. Primele ţări care şi-au deschis „graniţele“ către muzica noastră sunt Bulgaria, Turcia şi Grecia.
Primii care au cucerit piaţa internaţională au fost cei de la O-Zone, cu celebra melodie „Dragostea din tei". Întreaga Europă şi Asia fredonau în 2004, cu mare încântare, „Mai-a-hii, mai-a-huu, mai-a-ha-haaa". Piesa a ajuns pe primele locuri în topuri din Germania, Marea Britanie sau Franţa. „După «Dragostea din Tei», toată lumea a crezut că ne va fi mai uşor să cucerim Marea Britanie şi Statele Unite, dar nu a fost chiar aşa", spune George Zafiu, director muzical la Europa FM.
Mai citiţi şi:
VIDEO Clipul 3D, noua revoluţie în muzică
Morandi lansează primul videoclip 3D din România
Chiar dacă pătrund mai greu în ţările anglo-saxone, trupele româneşti au mare priză în zona balcanică. De altfel, în opinia lui Dan Popi, managerul casei de discuri CatMusic, aceasta este cea mai bună pasă a muzicii româneşti, „chiar mai bună decât perioada O-Zone". „O-Zone a fost un caz izolat, acum vorbim de o adevărată şcoală a muzicii româneşti, care prinde foarte bine afară", declara Dan Popi într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".
Trăistariu, deschizător de drumuri
Primul interpret care a „deschis" graniţele Balcanilor a fost Mihai Trăistariu, care, după participarea la Eurovision 2006, a dus piesa „Tornero" în aproximativ 30 de ţări europene. „Mihai Trăistariu a demonstrat că se poate face treabă şi pe alte pieţe decât cele de top, succesul de la Atena fiind apreciat de majoritatea vecinilor noştri. A fost de ajuns pentru ca producătorii şi compozitorii români să-şi trimită piesele la radiouri din Bulgaria, Grecia, Polonia sau chiar Rusia", îşi amin