Afectaţi dramatic de reglementările intrate în vigoare la 1 iulie, bolnavii trebuie acum să bage adânc mâna în buzunar pentru a-şi cumpăra medicamentele necesare supravieţuirii.
Noua listă de compensate aprobată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a impus coplata pentru mai multe categorii de bolnavi, principala modificare în ceea ce priveşte decontarea produselor farmaceutice constând în aceea că s-a trecut de la compensarea celui mai ieftin medicament generic la compensarea pe clasă terapeutică. Adică, la un medicament prescris, CNAS nu va mai compensa cel mai ieftin produs care conţine aceeaşi substanţă activă, ci va acoperi doar preţul celui mai ieftin leac dintr-o largă clasă terapeutică.
În aceste condiţii, pacienţii vor avea două opţiuni: fie vor plăti mult mai mult pentru medicamentele necesare, fie vor fi trecuţi pe tratamente ieftine, compensate de CNAS.
În clasa produselor compensate au fost introduse peste 700 de medicamente ieftine. Noua listă îi afectează mai ales pe pacienţii care sunt nevoiţi să rămână pe aceeaşi schemă de tratament şi care vor fi obligaţi la o coplată pentru medicamentele prescrise pe reţetă. Aceştia vor plăti în medie cu 40% mai mult pentru medicamente. De pe urma noilor schimbări au de suferit în special bolnavii cronic. În această situaţie sunt peste 5,5 milioane de români cu boli cronice. Patologiile cele mai afectate de măsura CNAS sunt cele cardiovasculare, psihice, neurologice, ulcerul şi reumatismul.
Pensionarii, cei mai afectaţi
De la intrarea în vigoare a noilor reglementări, pensionarii - majoritatea cu afecţiuni cardiace - s-au prezentat cu reţetele la farmacii, dar mulţi dintre ei au făcut cale întoarsă când au văzut cât au de plătit. „O să ne permitem să cumpărăm medicamente numai la bucată, pentru că altfel nu ştiu cum ne vom putea descurca odată ce toate p