In primele sase luni din acest an, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu de 9,9%, iar fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obtinut un randament mediu de 6,6%, a anuntat luni Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Plasamentele in actiuni listate au influentat cel mai mult diferentele de performanta intre fondurile de pensii private, pietele bursiere manifestand o volatilitate foarte ridicata in primul semestru al acestui an. Potrivit APAPR, datorita politicii investitionale prudentiale si de diversificare a riscurilor, toate fondurile de pensii private au inregistrat randamente atractive, chiar daca in aceeasi perioada actiunile cotate la Bursa au oscilat puternic, intrand chiar in teritoriu negativ.
In primul semestru al anului, indicele general al pietei bursiere de la Bucuresti a crescut cu 2,3%, insa indicele celor mai lichide actiuni a scazut cu 0,15%, iar indicele societatilor de investitii financiare (SIF-uri) a scazut cu 18,7%. Pe parcursul primului semestru al anului, expunerea medie a fondurilor de pensii pe pietele bursiere (de la Bucuresti, dar si piete externe) a fost de circa 10%-12%.
De la lansare (mai 2008) si pana in prezent, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de 16,6%, in timp ce fondurile facultative (Pilonul III, lansate in luna mai 2007) au realizat un randament mediu anualizat de 8,9%.
Anul trecut,fondurile de pensii private (atat cele obligatorii cat si cele facultative) au generat un profit pentru clienti de 280 milioane lei, de aproape noua ori mai mare decat in 2008, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP). Pe de alta parte, companiile de administrare a acestor fonduri au inregistrat anul trecut pierderi t