FMI ne vrea pe lista clienţilor, spune analistul Bogdan Baltazar, după ce reprezentanţii Fondului şi-au arătat disponibilitatea începerii negocierilor pentru un nou acord cu România. Sursa: AFP Photo
După ce, vineri, a aprobat revizuirea acordului încheiat cu România şi eliberarea următoarei tranşe din împrumut, conducerea Fondului Monetar Inter naţional (FMI) aduce în discuţie posibilitatea încheierii unui nou acord de finanţare.
Subiectul şi-a făcut loc pe agenda discuţiilor politice şi economice din România de mai mult timp, însă până în prezent nu fusese confirmat de reprezentanţii instituţiei financiare internaţionale.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat că "toate discuţiile legate de tipul de acord pe care ar putea să-l încheie autorităţile române cu FMI şi durata unui eventual nou acord ar putea avea loc în următoarele luni, odată ce guvernul ne va da un semnal clar că vrea să înceapă aceste discuţii".
Oficialul Fondului a menţionat, citat de Mediafax, că încă nu a existat nicio discuţie despre tipul de acord care ar putea fi încheiat cu ţara noastră în 2011. Totuşi, cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipul "precautionary" sau "stand-by", a precizat Franks.
Semnal de încredere
Analistul financiar Bogdan Baltazar vede în declaraţia şefului delegaţiei Fondului la Bucureşti "un semnal foarte bun". Potrivit lui Baltazar, din spusele lui Jeffrey Franks "rezultă că România este un client bun pentru Fond". În plus, este un semn "de încredere în statornicia relaţiilor dintre FMI şi noi şi de încredere în autorităţile române", a declarat analistul financiar, pentru EVZ. În opinia acestuia, cel mai probabil va urma un acord de tip "precautionary".
Spre deosebire de actualul acord, te tip "stand-by", în varianta luată în discuţie sumele de bani prevăzute în ac