Rata naţională de promovabilitate la bacalaureat, înainte de soluţionarea contestaţiilor, este de 67 la sută anul acesta, cu circa 14 la sută mai mică decât în 2009, informează Realitatea TV.
Din 2000 încoace, rata de promovabilitate la BAC nu a coborât niciodată sub 75 la sută.
Anul acesta, în Bucureşti, mai puţin de 59 la sută dintre absolvenţii de liceu au reuşit să treacă examenul.
La nivel naţional, cea mai mică rată de promovabilitate este în Ilfov, 45 la sută. La polul opus, cel mai bun procent de elevi promovaţi se înregistrează în Suceava, 88 la sută.
"Promovabilitatea din 2010 reprezintă un pas spre normalitate care demonstrează că anul acesta a existat o toleranţă zero faţă de posibilele acte de fraudă", a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Acesta s-a arătat îngrijorat faţă de modul în care foarte mulţi elevi luau bacalaureatul "prin fraudă" până în prezent.
Potrivit statisticilor ministerului, înaintea rezolvării contestaţiilor, 131 de elevi au obţinut nota 10 la bacalaureatul recent încheiat.
Din cei peste 217.000 de absolvenţi de clasa a XII-a înscrişi anul acesta la examenul de bacalaureat, aproape 15 la sută au luat note între 9 şi 10, 28 la sută - între 8 şi 9, 31 la sută au obţinut note între 7 şi 8 şi 26 la sută - între 6 şi 7.
Cei nemulţumiţi de nota de la bacalaureat au putut depune contestaţii duminică, până la ora 20.00. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 6 - 7 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 8 iulie.
Bacalaureatul 2010 a cuprins probe de competenţe lingviste de limbă şi literatură română şi de limbă modernă, precum şi o probă de competenţe digitale, o probă scrisă, apoi proba obligatorie a profilului şi cea la alegere, corespunzătoare ariei curriculare.
România liberă a încercat să afle posibile explicaţii pentru re