Pe şoseaua de centură a Capitalei au apărut în ultimul timp tot mai mulţi vânzători ambulanţi. Negustorii, majoritatea bărbaţi tineri, au oferte foarte variate, de la electrocasnice la hârtie igienică şi de la telefoane mobile la „ţoale de firmă“.
Fenomenul a luat amploare de când cu criza, dar vânzătorii ambulanţi există în Capitală de dinainte de Revoluţie. Cei care trăiesc exclusiv din această „meserie“ spun că, în prezent, este cam singura lor variantă.
„Ce să facem domnule, să ne-apucăm să dăm în cap la lume? Stăm aici la mâna oamenilor. Dacă vrea omul să cumpere ceva bine, dacă nu, iar bine“, spune nea Mitică, un negustor care îşi vinde marfa pe şoseaua de centură, la ieşirea spre comuna Frumuşani. Omul, care îşi câştigă existenţa din vânzarea de şerveţele, odorizante auto şi brichete printre camioane, maşini mici şi utilaje, spune că în acest domeniu există foarte multe riscuri, dar şi le asumă pentru că nu are încotro.
„Noi stăm toată ziua în soare, pe mijlocul străzii, printre maşini. De unele maşini ne mai ferim, altele ne evită. Inhalăm noxe şi praf de dimineaţă până seara pentru 30-40 de lei, dacă îi facem şi p-ăia“, explică vânzătorul riscurile „meseriei“.
„Mai plătim o amendă, mai dăm dreptu’“
Marius, colegul de breaslă şi de centură al lui nea Mitică, spune că marfa pe care o comercializează este cumpărată din marile angrouri şi că niciunui produs nu i se face un adaos mai mare de 1 leu. „Punem şi noi un leu sau şi mai puţin, că altfel nici nu cumpără lumea. Avantajul clientului este că nu trebuie să se mai ducă la magazin, ia direct de pe stradă ce are nevoie“, zice Marius.
Tânărul are dreptate, pe centură se găsesc cam orice fel de produse, de la electrocasnice şi telefoane mobile până la produse alimentare.
La ieşirea din Bucureşti spre comuna Berceni, „băieţii“ vând ventilatoare, hârtie igienică sau na