În Bucureşti, Iaşi, Suceava, Târgu-Mureş şi Timişoara, adulţii iau cursuri de educaţie de la psihologii din noile centre de consiliere. Problemele de comportament ale copiilor pot fi rezultatul unei educaţii greșite primite din partea părinţilor.
Nicoleta Ignat (39 de ani) din Bucureşti are doi copii şi merge la cursurile de consiliere parentală pentru că, după cum singură recunoaşte, nu mai ştia cum să procedeze cu cei doi băieţi ai săi. Alex (10 ani) şi Ştefan (7 ani) au fost afectaţi de schimbările produse în familie. Băiatul cel mic s-a născut cu o malformaţie la inimă şi la vârsta de numai cinci luni a suferit mai multe operaţii în străinătate.
Apoi, a urmat un divorţ. „Într-o zi, consilierul de la grădiniţă mi-a spus că am probleme în familie, deoarece băiatul meu şi-a schimbat comportamentul. Prima dată am negat, apoi am recunoscut că sunt în prag de divorţ", povesteşte Nicoleta.
Afectaţi de neglijenţă
„Alex a fost afectat de toate aceste tensiuni, de faptul că statea la bunici departe de mine, apoi problemele de sănătate ale celui mic, divorţul, mutarea într-o nouă casă. Toate acestea au lăsat urme. Era emotiv, avea nevoie de susţinere", mărturiseşte Nicoleta. Problemele emoţionale ale lui Alex s-au păstrat şi chiar s-au agravat pe parcursul şcolii şi, mai mult, i s-a pus un fals diagnostic de ADHD, o boală caracterizată prin deficit de atenţie.
„Am fost conştientă de faptul că problema nu era la el. El era doar o victimă de război, dar nu aveam armele necesare, nu mai ştiam cum să-l educ. Ştiam că am nevoie de consiliere, dar nu ştiam cui să mă adresez", povesteşte Nicoleta. După sfaturile primite centrul de educaţie parentală, Nicoleta a învăţat cum să fie părinte şi cum să-şi educe copiii. „Băieţii mei au devenit mai dezgheţaţi şi au început să aibă rezultate mai bune la şcoală, s-au integrat mai uşor şi şi-au făcut mai mulţi