Părinţii au vrut să-l vadă medic veterinar, însă tabla înmulţirii l-a sedus mai mult decât tabelul lui Mendeleev. Gheorghe Cârjă spune că încă de mic a avut o înclinaţe către ştiinţele exacte. „În liceu am avut două profesoare de matematică şi fizică. Am fost doi ani olimpic la fizică, iar apoi profesoara de mate m-a determinat să mă concentrez pe disciplina ei. «Nu poţi face fizică fără matematică, aşa că fă întâi matematică», mi-a spus atunci profesoara. Am ascultat-o şi de atunci am căutat tot timpul să mă perfecţionez în matematică“, a povestit Gheorghe Cârjă.
După terminarea liceului el a ales facultatea de matematică deoarece a fost atras de „logica acestei discipline, rigoarea, dar şi faptul că orice afirmaţie trebuie demonstrată“.
Problemă de clasa a VI-a rezolvată la facultate
„Matematica şi carnea de porc sunt grele“, spune o veche vorbă din popor, iar acest lucru l-a simţit pe propria piele şi profesorul Cârjă. „Am avut o problemă care m-a torturat. Una din clasa a VI-a, la geometrie, pe care am reuşit să-i dau de capăt abia în primul an de facultate, când am trecut la fundamentul geometriei“, îşi aminteşte Gheorghe Cârjă.
El nu a regretat niciodată că a ales cariera de profesor şi spune că, acum, când mai are puţin până la pensie, a început să-i placă şi mai mult meseria de dascăl „Cel mai mult îmi place să lucrez cu copii de gimnaziu. Ei sunt mai deschişi, mai interesaţi, chiar şi atunci când nu ştiu“, a afirmat dascălul.
Militează pentru examen de admitere la liceu
Gheorghe Cârjă a publicat până acum şi două manuale şcolare, unul pentru elevii de gimnaziu, scris împreună cu prof. Viorel Oniţă, iar altul destinat elevilor de liceu, publicat împreună cu fratele său, prof. univ. dr. Ovidiu Cârjă, decanul Facultăţii de Matematică din cadrul Univesităţii „A.I. Cuza“ Iaşi.
În ce priv