Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) vrea schimbarea statutului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră din mărfuri, cum sunt recunoscute în prezent, în valori mobiliare, pentru a câştiga o nouă sursă de comisioane, însă Ministerul Finanţelor nu agreează ideea, deoarece ar pierde TVA aplicată tranzacţionării acestor certificate.
Miza certificatelor de emisii este în cazul statului cota de 24% reprezentând TVA care se duce la buget, şi care ar fi pierdută de stat dacă certificatele ar fi considerate valori mobiliare, în timp ce CNVM ar avea de câştigat de pe urma comisionului de 0,08% aplicat tranzacţiilor cu certificate de emisii şi brokerii de comisioane de până la 1% din valoarea transferurilor.
Cel mai mare trader de certificate de emisii din România, KDF Energy, care a realizat anul trecut aproape o treime din tranzacţii, estimează că valoarea transferurilor de pe plan intern s-a ridicat anul trecut la 350 mil. euro, iar anul acesta piaţa va coborâ undeva la 200 mil. euro.
Reprezentanţii Finanţelor spun că toate tranzacţiile din prezent cu certificate de emisii de gaze sunt purtătoare de TVA, acestea fiind considerate prestaţii de servicii prin care se transferă dreptul de poluare al beneficiarului respectivelor certificate. Aceştia atrag atenţia şi asupra faptului că niciuna dintre directivele europene de scutire de la TVA pentru transferurile de certificate de emisii nu se aplică pe plan intern.
Pe de altă parte, în prezent există un proiect pe plan european prin care se doreşte schimbarea statutului certificatelor de emisii în instrumente financiare. CNVM intenţionează să schimbe statutul certificatelor de emisii de gaze în valori mobiliare care nu sunt purtătoare de TVA, urmând exemplul Franţei şi al Angliei, acestea din urmă scutind de la TVA tranzacţiile de acest fel sau aplicând TVA zero.
Excluderea TVA ar