Cine trebuie sa rupa "lantul" care tine pe loc creditarea pe termen lung in moneda nationala?Bancile dau vina pe stat si pe BNR pentru ca nu le creeaza conditii ca sa acorde credite ieftine in lei, produse mult mai putin riscante pentru populatie decat cele in valuta. Banca centrala spune insa ca riscul vine din creditarea prea agresiva din trecut si ameninta bancile cu penalitati suplimentare ca sa le determine sa crediteze mai mult in moneda nationala.
Bancile spun ca nu pot acorda credite ieftine in lei pe termen lung pentru ca resursele pe care le atrag de la populatie sunt pe termen foarte scurt, asa incat se confrunta cu riscuri de dobanda. Declaratiile au fost facute de reprezentanti ai pietei bancare luni, in cadrul unui seminar economic.
Astfel, incepand cu 2006, creditele in valuta au crescut de la an la an in portofoliul bancilor, ajungand la o piondere de 57%.
De ce ar fi nevoie ca bancile sa imprumute populatia pe termen lung in lei? Cea mai mare parte din populatia locala isi realizeaza veniturile in lei, asa incat imprumutand in euro, clientii se expun riscului valutar. Astfel, leul a pierdut nu mai putin de 30% fata de euro in perioada 2007 - 2010, crestere care s-a transferat automat in ratele bancare achitate lunar de debitori.
Ce trebuie facut pentru ca bancile sa poata acorda imprumuturi in lei pe termen lung?
Bancherii spun ca in conditiile in care resursele pe care le atrag de la populatie in lei sunt preponderent pe termen scurt, le vine greu sa scoata pe piata acest tip de imprumuturi. In prezent, creditele pe termen lung in lei sunt de 10 ori mai multe decat resursele pe termen lung atrase de banci in moneda nationala.
Daca statul ar stimula economisirea pe termen lung acordand facilitati fiscale pentru economiile pe termen lung, situatia ar fi mai stabila pentru banci, spune