A fost printre primii angajaţi ai uzinei de aluminiu şi a condus secţia de turnătorie. A văzut cum combinatul şi Slatina se construiesc, iar după 46 de ani este mândru de Alro şi oraşul în care trăieşte.
Când a venit în Slatina, în urmă cu 46 de ani, uzina de aluminiu era în construcţie, iar în micul oraş unde a fost repartizat nu erau decât câteva blocuri. „În septembrie 1963, am venit la Slatina, la Uzina de Aluminiu. Pe locul unde sunt acum halele nu erau decât gropi, excatoare şi macarale. Slatina era un orăşel micuţ, trist şi liniştit, nu avea decât 2-3 blocuri. Am venit la aici două persoane şi jumătate, eu, soţia mea Viorica şi primul nostru băiat, Cătălin care în decembrie a devenit cetăţean al Slatinei”, a povestit Gheorghe Paraschiv.
A terminat liceul la 16 ani cu diplomă de merit
Ghorghe Paraschiv a fost primul şef al secţiei de turnătorie din uzina de aluminiu. „Am făcut stagiu de pregătire în Franţa şi am fost primul şef la turnătorie. Am avut în subordine şi 1000 de oameni. În uzină se lucra la foc continuu. Au fost cazuri când am fost chemat de Revelion să văd ce s-a întâmplat la secţie. Era responsabilitate mare. Un profesor abia struneşte 10-15 copii, dar eu sute de oameni”, a spus Paraschiv.
Fostul şef de Uzină a ales metalurgia pentru că a auzit că este viitor, iar după ce a intrat prima dată într-o fabrică, s-a îngrăgostit de meserie. „Am terminat liceul la 16 ani cu diplomă de merit şi am intrat la facultate fără examen. Am ajuns la facultatea de metalurigie după ce părintele unui coleg din Ploieşti mi-a spus că metalugia este de viitor. După absolvire, am fost repartizat la Uzina Metrom Braşov şi am făcut prima dată cunoştinţă cu aluminiul. Mi-a plăcut şi nu regret alegerea făcută la 16 ani”, a spus fostul aluminist.
Mii de oameni au trecut prin halele uzinei
Privind acum atât oraşul, cât şi combinatul, î