Parcările hipermarketurilor din oraşele ungureşti aflate la graniţa cu România sunt pline de maşini cu numere româneşti, care se întorc în ţară încărcate cu produse cumpărate la promoţii. Sursa: ADI PÎCLIŞAN
În parcarea hipermarketurilor Tesco sau Cora din Szeged nu există rând fără maşini cu numere româneşti, ceea ce e un argument în plus pentru calculul făcut de angajaţii acestora, care spun că măcar unu din zece cumpărători este român.
După ce au descoperit, în anii ’90, alimentele ieftine din ţara vecină, odată cu criza şi creşterea TVA, românii tind să devină "abonaţi" la promoţiile şi discou nturile de acolo. Ştiu că "akcio" înseamnă "reducere", că "arengedmeny" în seamnă "promoţie" şi vânează rafturile care au aceste afişe. În hipermarketul Cora, de exemplu, majoritatea magazinelor vând deja totul la jumătate din preţ.
Avantajele preţurilor maghiare la produsele de bază i-au făcut pe românii din Banat şi Ardeal, cei care vin cel mai des la cumpărături peste graniţă, să instituie adevărate trasee pentru că ştiu deja de unde cumpără cele mai ieftine alimente şi unde fac adevărate afaceri dacă au nevoie de detergent, şampon sau alte consumabile.
Un timişorean explică de ce merită drumul
Ocsi Domokos, din Timişoara, a venit la cumpărături sâmbătă dimineaţa. "Vin săptămânal, de mulţi ani. Mă gândisem să mai răresc deplasările astea, dar creşterea TVA şi scumpirile de la noi nu-mi dau de ales", recunoaşte bărbatul.
Are maşina plină cu alimente, cumpărate la Cora, şi ambalează motorul ca să ajungă repede şi la Tesco, pentru a continua aprovizionarea. Bărbatul a descoperit "reţeta" cheltuielilor cu cap, astfel încât cei vreo 30.000 de forinţi (aproximativ 450 de lei) pe care-i alocă pentru shoppingul maghiar să fie folosiţi cât se poate de pragmatic.
"Dero, mâncare, electronice şi electr