Doar 59 % dintre absolvenţii de liceu au trecut de examenul maturităţii faţă de 75% anul trecut. Sefii Inspectoratului Şcolar pun scăderii promovabilităţii pe seama numărul mare de absolvenţi de seral care au susţinut proba
Scorul obţinut în judeţ la examenul de Bacalaureat este mai modest decât anul trecut cu 6 procente. Rezultatele afişate duminică au stârnit deja numeroase nemulţumiri, numărul contestaţiilor depuse, de 1200, fiind dublu faţă de anul trecut. Discrepanţele între unităţile liceeale de învăţământ din rural şi urban au fost şi în aceast an severe. În timp ce există şcoli în judeţ în care abia de au reuşit să treacă de Bacalaureat 4-5 elevi, este vorba de Grupul Şcolar Lechinţa sau Grupul Şcolar Telciu, în liceele de prestigiu din oraşe promovabilitatea a atins chiar şi 98% sau 100%. Confruntată cu aceste rezultate, conducerea Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud a promis o analiză detaliată abia după 8 iunie, când va avea şi rezultatele contestaţiilor.
Sută la sută la Liceul de Artă
Un singur elev din Bistriţa-Năsăud a reuşit performanţa de a obţine media 10 la BAC. Medii însă foarte mari au obţinut absolvenţii liceele teoretice din Bistriţa şi Năsăud, şase dintre acestea având procente de promovabilitate de peste 90 de procente. În fruntea clasamentului figurează Liceul de Muzică din Bistriţa, unde toţi cei 15 elevi au trecut examenul. La Colegiul George Coşbuc din Năsăud 105 din 106 absolvenţi au luat Bac-ul, în timp ce la Colegiul Liviu Rebreanu, 180 dintre cei 182 de liceeni au trecut acest examen. Rezultate foarte bune a obţinut şi elevii de la Grupul Şcolar Economic din Năsăud, cu un procent de promovabilitate de 94,8 %, dar şi cei de la Petru Rareş din Beclean, unde 85% dintre absolvenţi au luat Bacalaureatul.
„Adevărul de Seară“ a realizat un top al liceelor în funcţie de rezultatele afişate înainte de admi