Modificarea cotei unice sau chiar trecerea la un sistem progresiv de impozitare a veniturilor ar putea fi discutate la anul dacă Guvernul nu reuşeşte să îmbunătăţească colectarea veniturilor bugetare şi să extindă baza de impozitare, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
"Dacă Guvernul nu reuşeşte să implementeze măsurile de ajustare fiscală propuse, să eficientizeze cheltuielile publice şi să limiteze evaziunea fiscală, vor creşte riscurile pentru asemenea măsuri. O recesiune prelungită, eventuale proteste ale sindicatelor şi fragilitatea actualei majorităţi parlamentare sunt principalii factori de risc", spune Dumitru.
El spune că principalul obiectiv al Executivului ar trebui să fie diminuarea evaziunii fiscale, dar şi reorientarea cheltuielior sociale spre investiţii.
"În al doilea rând, Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru a reduce deficitul mare al sistemului public de pensii, care ar trebui să fie echilibrat pe termen mediu şi lung. O reformă a sistemului este esenţială", mai spune Dumitru.
Curtea Constituţională a respins la sfârşitul primului trimestru măsura Guvernului de a tăia pensiile cu 15%, însă a permis eliminarea pensiilor speciale pentru anumite categorii sociale, cu excepţia magistraţilor. Bugetul de pensii a avut în primele cinci luni ale anului un deficit de circa un miliard de euro, care a fost acoperit prin transferuri de la bugetul de stat. Astfel, deficitul bugetului consolidat a ajuns la 3,1 miliarde de euro după primele cinci luni.
În altă ordine de idei, economistul Raiffeisen consideră că Executivul poate să obţină venituri suplimentare din impozitarea terenurilor şi a proprietăţilor, a redevenţelor pentru resursele naturale, din eliminarea excepţiilor şi să simplifice Codul fiscal. "Dacă toate acestea nu vor fi suficiente, o schimbare a cotei unice va trebui, de asemenea, luată în c