Banca Naţională a amendat în 2009 patru administratori ai unei bănci şi 13 directori din alte patru instituţii de credit în condiţiile în care pe parcursul anului a efectuat 67 de inspecţii la sediile băncilor, faţă de 54 de inspecţii în anul anterior, potrivit informaţiilor din raportul anual al instituţiei.
De asemenea, doi directori ai unei bănci au primit avertisment scris din partea BNR, iar doi dintre şefii unei alte instituţii de credit au pierdut aprobarea acordată pentru a ocupa funcţiile respective. Sancţiunile au fost aplicate pentru aspecte legate de activitatea de creditare, managementul riscului şi managementul lichidităţilor.
O bancă a avut interdicţie la vânzarea de credite de consum
Printre măsurile impuse de banca centrală s-au numărat revizuirea politicii de creditare, stabilirea de limite pe diverse tipuri de facilităţi de creditare sau sistarea acordării de credite de consum fără garanţii. Îmbunătăţirea procesului de reevaluare a garanţiilor şi a normelor privind vânzarea creanţelor s-au numărat, de asemenea, printre măsurile impuse de BNR unor instituţii de credit.
În acelaşi timp, directorii a 50 de cooperative de credit din reţeaua naţională a Băncii Centrale Cooperatiste CREDITCOOP au primit sancţiuni pentru aspecte legate de activitatea de creditare sau activitatea de audit intern.
Mai multe bancnote false în circulaţie
Totodată, BNR a descoperit anul trecut 3.125 de bancnote în lei false, cu 48,5% mai multe decât în 2008, cele mai multe cazuri fiind consemnate în lunile decembrie şi noiembrie, potrivit raportului anual al instituţiei. Cele mai multe falsuri, aproape 2.000, au fost înregistrate în cazul bancnotei de 100 de lei, urmată de bancnota de 50 de lei cu un număr de 487 de falsuri. Majoritatea bancnotelor contrafăcute erau realizate pe hârtie cerată care încerca să reproducă polimerul din care sunt