Nexia: Principala neclaritate rămâne calificarea activităţilor ca dependente/independente
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Codul Fiscal, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. "Unul din rolurile acestei legi este de a aduce sistemul de taxe şi impozite din România în zona normalităţii. În această discuţie privind lărgirea bazei de impozitare, aducem în zona normalităţii venituri de genul veniturilor non-salariale, între care veniturile realizate de PFA-uri, veniturile realizate prin sistemul drepturilor de autor, care au fost formule utilizate (...) pentru a evita plata tuturor taxelor şi impozitelor", a declarat ministrul Finanţelor Publice. Astfel, orice persoană fizică autorizată sau convenţie civilă va putea fi încadrată la activităţi dependente, potrivit modificărilor Codului Fiscal. În acest caz, nivelul taxelor va fi identic cu cel pentru salarii, adică dublu sau chiar triplu faţă de cuantumul actual.
Sebastian Vlădescu a declarat că modificările aprobate astăzi vizează diminuarea de la 40% la 20% a cotelor de cheltuială forfetară acordată la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, ministrul Finanţelor Publice a precizat că baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la cinci salarii medii pe economie, aşa cum este stabilit în bugetul de asigurări sociale, "astfel încât pe de o parte taxarea să nu fie excesivă, pe de altă parte fiecare să contribuie la sistemul de pensii şi la fondul de şomaj".
Manuela Voinea, consultant fiscal în cadrul departamentului de audit şi servicii de asigurare Nexia România ne-a specificat că aceste contribuţii sunt limitate la 5 salarii medii anuale.
Impozite mai mari
Persoanele fizice autorizate (PFA), precum şi cele care au venituri din convenţii civile, drepturi de propriet