De ce s-au înghesuit mulţi români în magazine, cu o seara înainte de intrarea noului TVA? Să fi fost doar scumpirile preconizate pentru 1 iulie sau doar un mecanism ciudat din subconştient, o rămăşiţă a unor vremuri apuse de vreo 20 de ani?
Oamenii s-au bulucit prin hiper şi supermarketuri să cumpere alimente "de rezervă", pentru a face economii, îşi motivau mulţi dintre ei gestul. Iminenta scumpire a tuturor produselor, odată cu aplicarea unei taxe pe valoarea adăugată mai mare, i-a făcut să achiziţioneze aiurea produse de care nici măcar nu aveau neapărată nevoie acum, ci doar "ca să fie acolo, că-s la preţ mai mic". Alarmaţi de televiziuni, puţini oameni cred că au înţeles, de fapt, cât înseamnă scumpirea ca urmare a majorării TVA de la 19 la 24%. În fapt, e o creştere cu patru şi ceva la sută. Adică sub 5 lei la fiecare 100 de lei cheltuiţi. Şi, sincer, nu ştiu cât de economic este să cheltuieşti câteva sute de lei într-o seară pentru produse care să fie consumate în câteva luni de zile.
Ca să nu mai vorbim despre faptul că majoritatea magazinelor au amânat scumpirile, "îngheţând" preţurile pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Iar fenomenul va continua: confruntate cu scăderea cererii, lanţurile de retail vor continua să aplice fel de fel de reduceri şi promoţii, pentru a menţine vânzările cât de cât la un ritm care să le permită să treacă peste aceste vremuri, chiar cu riscul de a ajunge la profit zero.
Dar multor români le place încă să stea la coadă, să se înghesuie, să-şi facă provizii, iar asta fix cu doar o seară înainte de a se aplica noi scumpiri. Li se pare că s-au asigurat într-un fel în faţa oricărei nenorociri dacă au în cămară rezerve de ulei, mălai, făină, zahăr sau orez şi ceva carne în congelator. Încearcă un timid sentiment de siguranţă pe care probabil îl uitaseră şi pe care l-au reactivat, subconştient,