Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, a început să facă voluntariat în Germania. Apoi a înfiinţat în România o organizaţie în care voluntariatul înseamnă mult mai mult decât muncă. Pentru Alin Uhlmann Uşeriu, cel care vrea să devină voluntar trebuie să fie conştient că trebuie să piardă ceva, să facă ceva şi să primească ceva.
Cât de important este pentru un tânăr să facă voluntariat?
În dezvoltarea lui, după şcoală, cred că este primul lucru pe care trebuie să-l facă.
De la o anumită vârstă sau nu contează?
Voluntariatul începe foarte devreme, cel puţin în ţările în care am fost eu. Fiul meu a început de la 5 ani, de exemplu. Există o etapă în calea copiilor şi a tinerilor care trece neapărat prin implicarea în societate. De exemplu, tinerii de la Tăşuleasa vin la 14, 15, 16 ani, când pot fi formaţi cel mai bine ca să se implice în ceva. Dar la copii, în momentul în care sunt implicaţi să planteze un copac, de exemplu, pentru ei asta este o chestie foarte importantă şi care face parte, într-un fel sau altul, din dezvoltarea unui copil. În general, de la grădiniţă este bine să li se vorbească despre faptul că trebuie să se implice şi în afara familiei, şi în afara grădiniţei sau a instituţiei pe care ei o frecventează. Dar cel mai bine, şi asta spun din experienţa de la Tăşuleasa, noi lucrăm cu tineri de la 12 ani încolo. Avem voluntari şi de 70 de ani.
Cum este privit, în cadrul proiectelor care au loc, momentul în care o persoană greşeşte? La un loc de muncă există, de cele mai multe ori, sancţiuni pentru greşeli.
Sunt foarte puţine greşeli care se pot face. Toate proiectele noastre sunt după puterea voluntarilor, după ştiinţa lor şi după angajamentul lor. Sigur că sunt detalii care se pot transforma la un moment dat în mici greşeli, dar noi nu aşteptăm o livrare de şuruburi la timp, nu aşte