* Măsurile decise de Guvern în ultima perioadă vor avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, este concluzia unui studiu lansat de "Coface"
"Impactul acestor măsuri - inflaţia, creşterea şomajului, volatilitatea cursului valutar - se vor răsfrânge direct asupra consumatorilor şi a mediului de afaceri, ieşirea din recesiune rămânând doar un deziderat", a declarat Cristian Ionescu, Director General, "Coface" România.
Măsurile Guvernului ţintesc reducerea deficitului bugetar în scopul respectării angajamentelor asumate faţă de FMI şi restabilirii încrederii pieţelor financiare în capacitatea României de a gestiona efectele crizei, pentru a permite obţinerea finanţării necesare acoperirii deficitului. Din nefericire, aceste măsuri pun sub semnul întrebării atât atingerea ţintei de deficit, ba mai mult, creează şi premisele unor efecte negative asupra activităţii economice prin lipsa unui pachet de sprijin şi probabile efecte asupra consumului, aflat deja într-o situaţie precară, se arată în analiza "Coface".
Analiştii arată că, dacă pachetul iniţial de măsuri anunţate presupunea costuri sociale foarte mari, vizând o reducere a cheltuielilor bugetare cu efect direct asupra deficitului, majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o măsură menită eşecului, deoarece creşterea veniturilor nu este garantată. Contracţia consumului va diminua baza de impozitare şi suplimentarea sumelor încasate la buget scontată prin creşterea cotei de TVA, doar efectul negativ pe care îl vor resimţi companiile şi consumatorii finali fiind cert.
În primul rând, creşterea TVA se va traduce în creşterea inflaţiei întrucât mărirea taxelor se va regăsi în mod direct în preţurile practicate de furnizori şi distribuitori care nu vor putea absorbi o astfel de diminuare a marjelor comerciale, potrivit "Coface".
Analiştii mai arată: "Mărirea fis-calităţii va a