Locotenentul Marius Enea, plutonierul Marian Forlafu şi plutonierul major Daniel Calancea au reprezentat România în afara graniţelor în perioada decembrie 2009- iunie 2010. Pentru profesionalismul de care au dat dovadă, ei au fost distinşi cu medalia EULEX.
Luptători de elită în trupe de menţinere a păcii în Kosovo. Vorbim despre oameni cu tărie de caracter şi voinţă de fier. Sunt jandarmi, căliţi pentru misiuni şi situaţii limită, care îşi pun în joc viaţa cu bună ştiinţă şi n-o fac doar pentru bani. La mijloc e cariera şi poate dorinţa de a trăi tensiunea la cote maxime.
Daniel Calancea (36 ani) este unul dintre cei trei jandarmi din Mehedinţi întorşi de curând din Kosovo. E deja la a doua misiune şi au fost clipe când gloanţele au şuierat pe lângă el.
„Având în vedere că are foarte mult armament populaţia, este un risc destul de mare. Oricând se poate trage asupra ta, să vină un glonţ răzleţ, ceva să te rănească sau să te lovească. În privinţa asta, e un risc. Într-o manifestaţie iar se pot folosi arme cu uşurinţă”, ne spune subofiţerul.
În cele cinci luni de misiune, a avut parte şi de astfel de evenimente. “Este o presiune mai mare, într-o situaţie limită. Te forţezi să faci totul ca la carte. Nu ai voie să te pierzi (…)
În faţa spitalului din Mitrovica, stând în cordon, se arunca în noi cu Molotov, cu pietre, cu fel de fel de obiecte… S-a şi tras cu focuri de armă pe lângă noi. Nu prea mai simţi frica, având toţi colegii lângă tine. După ce se termină, realizezi ce a fost exact”, mărturiseşte plutonierul.
Pe câmpul de luptă, prins între beligeranţi, misiunea e viaţă, iar viaţa-i misiune îndeplinită. Ce-ţi trebuie să duci totul la bun sfârşit?! Ne spune subofiţerul Marian Forlafu (31 ani): „Trebuie să fii călit psihic, să fii conştient unde te duci, să conştientizezi riscul, să-ţi dai seama de pericole, ca să ştii