Patria Credit, o companie de microfinanţare controlată de fondurile de investiţii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) şi Balkan Accession Fund (BAF), mizează pe dezvoltarea unei reţele de până la 100 de unităţi, preponderent în mediul rural, pentru a-şi crea loc pe piaţă. Compania vizează în special afacerile micro şi producători agricoli, cu afaceri anuale de cel mult jumătate de milion de euro şi care nu au nevoie de finanţări de mai mult de 50.000 de euro.
"Este o zonă exclusă şi financiar şi geografic. Băncile tratează aceste afaceri ca pe clienţi de retail şi le evaluează în sistem de scoring, unde fie te califici, fie nu. Noi facem o evaluare individuală, în care trebuie să cunoşti omul, businessul şi capacitatea de rambursare", spune Bogdan Merfea, 52 de ani, directorul general al Patria Credit.
Compania are credite în sold de 36 de milioane de euro, fiind încadrată de BNR în Registrul Special al IFN-urilor, pe care le supraveghează îndeaproape, considerând că au o activitate semnificativă.
Pentru anul acesta compania şi-a bugetat să acorde credite de 24 de milioane de euro.
"În prezent dăm credite de 1,4 milioane de euro pe lună, dublu faţă de ce se întâmpla în urmă cu un an, dar vrem să ajungem la două milioane de euro", afirmă Merfea.
În 2009 Patria Credit a aplicat la BNR pentru obţinerea unei licenţe bancare. Autoritatea monetară nu şi-a dat însă acordul, explicaţia dată de Horia Manda, managing partner la Axxess Capital, compania care administrează fondurile RAEF şi BAF, fiind tocmai structura acţionariatului. Cele două fonduri au prin statut o perioadă de viaţă limitată, până în 2013, situaţie cu care BNR nu a fost confortabilă, întrucât nu era clar cine ar fi susţinut banca cu capital după acel moment.
În aceste condiţii, compania este nevoită să se bazeze pe fonduri împrumutate de la alte instituţii financiare p