Chiar dacă inundaţiile din Ţara Făgăraşului nu se pot compara ca şi efect distrugător cu cele din Moldova, nici zona noastră nu a fost ferită de stihiile naturii. Ploile torenţiale, vijeliile, grindina au afectat drumurile, căile de acces, locuinţele şi culturile oamenilor de aici. Cursul Oltului a crescut la niveluri fără precedent, inundând satele din amontele Făgăraşului, acolo unde lucrările de amenajări hidrografice, începute în anii 80 şi neterminate după 1989, nu au putut împiedica puhoaiele să inunde casele oamenilor şi câmpurile cultivate.
Relativ mai apărat decât aceste zone,Făgăraşul nu a suferit din cauza creşterii nivelului apelor Oltului. Mai puţin locuitorii cartierului Galaţi, care, din cauza proastei calităţi a recentelor lucrări de canalizare, s-au trezit cu apa în case. Autorităţile şi reprezentanţii ISU monitorizează în continuare nivelul apelor râului, codurile galbene şi portocalii de inundaţii succedându-se unul după altul.
Ciobani izolaţi în câmp
Apele mari ale Oltului nu le-au făcut probleme doar localnicilor din comuna Comăna, Hoghiz sau Părău, ci şi celor din Mândra. Un cioban care avea stâna la doar câţiva metri de Olt a rămas izolat cu cele peste 400 de oi, după ce apele au inundat întreaga luncă. Echipe ale ISU Făgăraş şi reprezentanţi ai administraţiei locale din Mândra s-au aflat marţi, 29 iunie, în zonă pentru a-i ajuta pe aceşti oameni. Ciobanii însă au refuzat sprijinul de teamă ca nu cumva animalele să se înece. „Avem o situaţie mai deosebită, Oltul a ieşit pe malul stâng, a ajuns undeva la 100 m de stână şi ciobanul a retras oile pe un loc mai înalt. El nu vrea să părăsească locul, spune că dacă punem în barcă 5-6 oi, celelalte intră în apă şi se îneacă toate. Pe altă parte a digului este un om cu vacile. Nu putem să facem mai mult decât să le ducem mâncare şi apă şi să urmărim nivleul apelor“, a spus vicepri