Modificările de pe-o zi pe alta ale Codului fiscal au bulversat mediul de afaceri, companiile locale şi investitorii străini neînţelegând cum să se adapteze noilor reguli. Multe prevederi sunt ambigue şi dificil de descifrat chiar de către specialiştii în fiscalitate, astfel că se impune adoptarea urgentă a normelor de aplicare care să aducă clarificări. Prin noile modificări se extinde aria de aplicare a cotei unice de 16%, TVA se majorează la 24% şi apar taxe şi contribuţii suplimentare asupra remuneraţiilor PFA şi a drepturilor de autor. În loc să aducă simplificări, modificările Codului fiscal aduc obligaţii administrative suplimentare. Iar incertitudinea planează cu privire la sistemul de impozitare din 2011.
Modificările aduse Codului fiscal sunt ambigue atât din perspectiva utilizării unor termeni care nu sunt definiţi nici în Codul fiscal, nici în alt act normativ, precum şi din cauza necorelării cu o serie de alte reglementări speciale legate de contribuţiile sociale, ceea ce le face dificil de aplicat, în opinia consultanţilor fiscali.
Ambiguităţile Codului fiscal
Un exemplu în acest sens este utilizarea conceptului de "venituri de natură profesională" fără ca acesta să fie definit, cu consecinţa posibilei extinderi a sferei de aplicare a diverselor contribuţii sociale, în disonanţă cu legislaţia primară care reglementează asigurările sociale respective şi în conflict cu legi speciale care instituie alte sisteme de contribuţii pentru anumite categorii profesionale, a explicat Alexandru Reff partener coordonator Tax & Legal Deloitte.
"Ar urma astfel ca unii destinatari ai legii să fie obligaţi să contribuie de mai multe ori, uneori chiar fără a putea beneficia de vreo prestaţie socială ca urmare a contribuţiilor plătite. De exemplu, avocaţii care contribuie deja într-un sistem propriu sau persoanele independente în general căr