Regula se aplică tuturor studenţilor de la Facultatea de Drept şi Sociologie din cadrul Universităţii „Transilvania". Prodecanul facultăţii, profesorul Ioan Adam, a montat un sistem de bruiaj al telefoanelor mobile. Studenţilor au o singură soluţie ca să promoveze examenul: să înveţe.
Profesorul Ioan Adam spune că a recurs la acest sistem pentru ca studenţii să promoveze examenele cinstit şi nu prin copiat.
„Am observat o tendinţă pe care nu o pot accepta, aceea că unii dintre studenţi încearcă să fraudeze examenele în detrimentul celor studioşi, care depun eforturi pentru a promova. De la metodele clasice de copiat, cum ar fi cursurile, fiţuicile sau bileţelele, studenţii s-au perfecţionat. Ei au trecut la tehnici avansate, cum ar fi copiatul cu handsfree-ul. Apogeul a fost atins în ultimii doi ani, când tehnica de copiere prin handsfree s-a generalizat, dar se folosesc microfoane minuscule, care se introduc în ureche fără a putea fi văzute din exterior ", spune profesorul Ioan Adam.
Sistem ieftin şi eficient
Studenţilor le-a mers bine până anul trecut, când dascălul a primit de la fiul său un sistem de bruiaj al telefoanelor mobile. Acesta a costat sub 200 de euro şi a fost imediat pus în aplicare.
„La tehnicile de mare rafinament folosite de cei care urmăreau fraudarea examenului, ne-am perfecţionat şi noi şi ne-am aliniat la noile exigenţe. Acest sistem de bruiaj este compus dintr-o mică staţie cu cinci antene, care se îndreaptă în aşa fel încât să cuprindă tot amfiteatrul şi sunt alimentate la o sursă de curent. Sistemul este extrem de simplu şi eficace. Impactul a fost cel dorit şi s-a realizat descurajarea, la scară largă, a celor care urmăreau fraudarea examenelor. Cred că s-au «consolat» şi au înţeles că numai în mod cinstit pot promova examenele", a mai spus Ioan Adam.
Profesorul este atât de mulţumit de roadele pe care le