Tinerii care vor să devină arhitecţi trebuie să se pregătească din timp pentru proba practică a admiterii la o facultate de specialitate. Candidaţii de la liceele teoretice nu au şanse mari la admitere fără să ia ore în plus, în timp ce absolvenţii liceelor de artă se laudă că pot înţelege mai uşor cerinţele.
Zeno Bogdănescu, decanul Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti, spune că majoritatea candidaţilor admişi la Universitatea "Ion Mincu" provin de la licee teoretice. Aceşti elevi nu se pot descurca fără o pregătire suplimentară la admitere, mai ales că din programa de liceu au dispărut multe ore de geometrie şi desen.
"La noi nu se poate intra pe bază de dosar. Cei care au o anumită pregătire pot merge mai departe. Este trist că nivelul de cultură generală începe să fie din ce în ce mai slab", se plânge decanul. Proaspeţii absolvenţi de liceu care visează la o carieră de arhitect iau meditaţii pentru a putea să aspire la un loc într‑o facultate de profil.
Dragoş Şerban are 19 ani şi tocmai a absolvit Liceul de Artă „Dinu Lipatti" din Piteşti, secţia Arhitectură. El vrea să se înscrie la Facultatea de Design din Bucureşti. „Plătesc un milion pe şedinţa care durează între patru şi şase ore. Fără meditaţii oricum nu faci nimic, pentru că trebuie să ai habar", spune liceanul. Colegul lui, Tiberiu, este de acord. „N-aş reuşi fără meditaţii pentru că şcoala nu te pregăteşte suficient. Pot să spun că doar 10% din ce am făcut la liceu mă ajută. De doi ani mă pregătesc pentru admitere", arată tânărul.
Citiţi şi:
Fac voluntariat ca să scape de taxele mari de la facultate
Româncele refac peisajul unui castel franţuzesc
Studenţii anului vor la școală în străinătate
Facultate gratis, dar scumpă!
Lecţii scumpe
Preţul unei meditaţii la arhitectură variază în funcţie de experienţa pr