Cea mai mare sumă descoperită vreodată în legătură cu fraudarea unui examen a fost găsită la Bacău. Bac 2010: un liceu sub asediu, directori arestaţi, lucrări xeroxate şi ameninţarea ministrului Daniel Funeriu că orice elev bănuit se poate trezi cu examenul anulat.
Povestea de la Podu Turcului (judeţul Bacău) este deja arhicunoscută. Un liceu, care nu se remarca prin nimic altceva, avea în fiecare an multe note mari la Bacalaureat. Mai mulţi tineri poliţişti de la Direcţia Anticorupţie au intrat pe fir şi au organizat un flagrant. Concluzia anchetei din ultimul an: directorul Dumitru Ţopa, adjuncta Doina Antohi şi secretara Tatiana Moraru puseseră la punct o adevărată organizaţie criminală, care se ocupa cu vânzarea notelor de Bac.
La liceul băcăuan luaseră primele probe de Bac (cele de competenţe) şi persoane care nu se prezentaseră la examen, inclusiv un candidat care la momentul respectiv nu era în ţară. Deocamdată, acuzaţi de luare de mită sunt directorii şi secretara şcolii. Toţi riscă pedepse de câte 12 ani de închisoare. Dacă ancheta se va extinde şi în privinţa elevilor cotizanţi, aceştia ar putea plăti ilegalitatea cu până la 5 ani de închisoare.
Fiecare examen costa sute de euro
Procurorii au găsit sume-record în şcoală şi în casele acuzaţilor: în total aproximativ 150.000 de lei. Este practic cea mai mare sumă descoperită vreodată într-o anchetă privind fraudarea unui examen şcolar. Peisajul este completat de al doilea scandal de proporţii din jurul acestui Bacalaureat, frauda de la Cluj. Nu mai puţin de 42 de lucrări de la proba de Limba şi literatura română au fost anulate, întrucât existau suspiciuni că ele ar fi fost xeroxate.
Problema a fost sesizată de profesorii corectori de la Centrul de la Colegiul Tehnic de Transporturi din Cluj-Napoca. Ei au sesizat că mai multe lucrări aveau"semne distinctive". Imediat după ac