Companiile care au reuşit să treacă de primul an de criză fără răni adânci sunt acum în poziţia de a-şi absorbi competitorii, fie direct fie în cadrul procedurilor de executare derulate de bănci spune Laszlo Diosi, şeful OTP Bank, un jucător de talie medie din sistem.
"Piaţa rezidenţială se mişcă şi am reuşit să vindem şi unele afaceri. Competitorii se cumpără între ei sau vin investitori noi", afirmă Diosi. Aceste mişcări sunt vizibile mai ales în provincie, între companii de talie medie.
În ultimul trimestru din 2008 şi pe tot parcursul anului 2009 bancherii au preferat să restructureze creditele pentru companiile care nu mai făceau faţă cu plata ratelor, însă acum vine momentul adevărului. Dacă mulţi antreprenori au sperat în 2008 că pieţele îşi vor reveni curând, acum este clar că economia se va ajusta pe un palier inferior şi toată lumea trebuie să taie cheltuielile. Chiar şi acum băncile ezită să execute garanţiile - fie că este vorba de imobile, fie de echipamente sau hale de producţie- întrucât revânzarea acestora se face cu dificultate.
"Poţi să vinzi când oferi un discount (reducere, n. red.), dar dacă ai făcut provizioane corecte acum nu trebuie să iei pierderi suplimentare", spune Diosi.
Şeful OTP spune pe de altă parte că problemele companiilor nu s-au încheiat, cele cu afaceri mici având cel mai mult de suferit, în timp ce Guvernul nu reuşeşte să vină cu planuri pentru a le susţine.
"Se intră într-un cerc vicios, companiile care vor să supravieţuiască trebuie să reducă cheltuielile, dau oameni afară, scade consumul şi în final afacerile sunt lovite. Iar măsurile luate de Guvern sunt doar pentru stabilizarea bugetului, nu fac nimic pentru companii."
În altă ordine de idei, Diosi spune că a văzut în ultimele trei luni o creştere a volumului de finanţări acordate firmelor mici şi mijlocii, ceea ce arată că există şi cerer