Pictor şi preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Brăila, Gheorghe Mosorescu este scenograful Teatrului „Maria Filotti" din 1982.
Un spectacol rămâne în memorie nu numai prin jocul actorilor, ci prin întreaga sa ambianţă, prin machiaj, costume, decor şi mecanisme dintre cele mai ingenioase, mai exact prin tot ce înseamnă scenografie. De fapt, scenografia este elementul care îmbracă spectacolul.
Gheorghe Mosorescu alcătuieşte structura, ambianţa şi atmosfera unui spectacol. A terminat Institutul de Arte Plastice în 1981, semnând de atunci scenografia a numeroase spectacole deosebite, atât la Brăila, cât şi în Slobozia, Bucureşti sau Cahul.
Este scenograful Teatrului "Maria Filotti" din 1982.
"Frunzele amăgitoarei neputinţi"
"Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge la Brăila. Am venit detaşat de la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani şase luni şi am rămas aici 30 de ani", povesteşte despre începuturi scenograful.
Totodată, el este şi preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Brăila, din 1994.
Mai mult decât atât, până anul acesta, viaţa sa s-a întrepătruns cu activitatea didactică. A fost profesor de scenografie la Liceul de Artă "Hariclea Darclee" două decenii.
Artistul îşi aminteşte cu plăcere despre una dintre primele sale scenografii pe scena brăileană a spectacolului "Frunzele amăgitoarei neputinţi": "Tot decorul era sumbru. Inconfortabil şi pentru actori şi pentru public. Eu care-l făcusem, nu puteam să-l privesc. Era vorba despre o familie de mineri, iar eu în loc să fac o casă de locuit, am făcut un fel de abataj de mină, totul era gri, îţi crea impresia unui tunel. Nu era comod de privit, dar era extrem de sugestiv".
Citeşte şi: Călin Hanţiu - Cavalerul baletului constănţean !
Pictează cu sufletul
Gheorghe Mosorescu iubeşte pictura şi trăieşte cu i