Patru state europene oferă asistenţă pentru inundaţii, după ce România a solicitat ajutorul de urgenţă Uniunii Europene prin activarea Mecanismului de Protecţie Civilă. Franţa, Belgia, Estonia şi Austria s-au oferit să dea o mînă de ajutor României în lupta cu apele. Este vorba despre echipe însoţite de pompe, generatoare şi unităţi de purificare. Fostul ministru al mediului, Attila Korodi (audio), explică la RFI cu ce ne-ar mai putea ajuta statele europene în cadrul acestui Mecanism de Protecţie Civilă.
Patru state europene oferă asistenţă pentru inundaţii, după ce România a solicitat ajutorul de urgenţă Uniunii Europene prin activarea Mecanismului de Protecţie Civilă.
Franţa, Belgia, Estonia şi Austria s-au oferit să dea o mînă de ajutor României în lupta cu apele. Este vorba despre echipe însoţite de pompe, generatoare şi unităţi de purificare.
Fostul ministru al mediului, Attila Korodi, explică la RFI cu ce ne-ar mai putea ajuta statele europene în cadrul acestui Mecanism de Protecţie Civilă.
"Este vorba despre echipe de intervenţii pentru dezafectarea cât mai rapidă a locaţiilor afectate de inundaţii şi vom avea probleme probabil şi în zonele agricole inundate masiv".
Primele ajutoare au ajuns luni seară în vama Nădlac.Este vorba despre motopompe, o instalaţie de purificare a apei şi generatoare de energie electrică, în valoare de circa 140.000 de euro provenind din Belgia şi Austria. Transportul are ca destinaţie finală Galaţi.
Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că a stabilit data de 15 iulie ca termen pentru inventarierea pagubelor produse de inundaţii,în scopul accesării Fondului de Solidaritate al UE.
Potrivit procedurilor europene, în termen de 10 săptămâni de la data producerii primelor inundaţii, trebuie să fie înaintată către Uniunea Europeană cererea fundamentată şi argumentată, pe bază de documente cu privire l