A mai trecut un Bacalaureat. Si a fost la fel ca in toti anii. O mascarada. Un simulacru de examen in multe dintre aspectele lui. O noua generatie de absolventi de liceu a avut ocazia sa cunoasca aberatiile sistemului de invatamant din Romania. Unii, sa beneficieze de ele. Altii, sa sufere din cauza lor.
Ca in fiecare an, zeci de mii de elevi au trecut BAC-ul pe mita sau prin copiat, in timp ce altii s-au trezit cu note mai mici decat cei care copiasera de la ei. Curat romanesc!
A mers!
A mers si anul asta. In primul rand, a mers "protocolul". Nu ala de 5 lei cu care se lua apa minerala pentru profesori. Ala de milioane date pentru a te "asigura". Pe romaneste, spaga pentru profesori. Si care a mers de la 1-2 milioane de absolvent pana la sume aflate undeva pe la 300 de euro. Evident, nu peste tot si bineinteles ca au fost licee in care nu a fost vorba de asa ceva. Doar ca numarul celor in care a mers e ingrijorator de mare.
Si cuprinde majoritatea liceelor mici. Oricine are cunostiinte care povestesc asta. Sau oricine a vazut cazuri pe banda rulanta, marturisite chiar la televizor de elevii fara inhibitii. Si uite asa multi dintre profesori si-au recuperat cele 25 de procente taiate din salariu de guvern. In fiecare an o fac.
Apoi, a mers copiatul. Sub ochii ingaduitori ai profesorilor. Atunci cand nu au oferit rezolvarile ei insisi elevilor, in liceele unde s-a putut, dascalii le-au lasat sansa mai mica, dar foarte pretioasa de a purta asupra lor, "materiale de inspiratie". Legea cartii pe banca sau a fituicii date spre circulatie peste tot s-a aplicat si acum. Ca doar oameni sunt si cei care-I invata carte pe copii. Atat cat ii invata, dat fiind ca unul care copiaza nu a invatat probabil foarte mult.
In fine, nici anul acesta nu au lipsit sau mai curand nu aveau cum sa lipseasca absurditatile d