O spune la RFI preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, Mircea Duţu. Impactul inundaţiilor din Moldova putea fi limitat de autorităţi, afirmă el categoric. Există mai multe măsuri ce puteau fi luate din timp, tocmai pentru ca efectele revărsării apelor să fie reduse. Între aceste măsuri se numără combaterea defrişărilor, interzicerea construirii caselor în zone inundabile şi o serie de amenajări hidrologice, precizează Duţu.
România suferă de sindromul "meşterul Manole", atunci când vine vorba de lupta cu inundaţiile. Această caracterizare plastică îi aparţine preşedintelui Universităţii Ecologice Bucureşti.
Mircea Duţu (audio) spune la emisiunea "Planeta Verde", la RFI că e nevoie de o strategie de lungă durată privind combaterea inundaţiilor.
"Se pare că avem acest sindrom al meşterului Manole, să ne placă de la un guvern la altul, ceea ce construieşte unul ziua, noaptea să dărâmăm. Or o strategie de această importanţă, cu cheltuieli masive - în 2006 au fost cifrate pagubele la peste trei miliarde de euro, ca atare, devin din ce în ce mai păguboase pentru economia naţională şi pentru proprietate, în general - trebuie să fie un document cu o perspectivă largă : 10, 20 sau 30 de ani, care să nu sufere modificări după capriciul unui Guvern sau altul, al unui ministru sau altul", explică Mircea Duţu.
Impactul inundaţiilor din Moldova putea fi limitat de autorităţi, afirmă categoric preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti.
El spune că există mai multe măsuri ce puteau fi luate din timp, tocmai pentru ca efectele revărsării apelor să fie reduse. Între aceste măsuri se numără combaterea defrişărilor, interzicerea construirii caselor în zone inundabile şi o serie de amenajări hidrologice.
Fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu reproşa joi, 1 iulie, miniştrilor că nu acordă suficientă atenţie apărării împotriva inundaţiil